31 okt 2013

FOOD | PASTA MET SPEK EN SPRUITJES

Ik hoop dat je het leuk vindt om af en toe een recept te zien voorbij komen. En bijgevolg dat ik wat toon van mijn "kookkunsten". Ik ben zeker geen hobbykok, maar ik hou wel van lekker eten en gezelligheid. Momenteel is het de tijd van het jaar om spruitjes te eten. Ze zijn in de meeste supermarkten zeer goedkoop. Je ziet overal allerlei acties opduiken waarbij je 1 kg spruitjes kan kopen voor 1 euro. Ready voor een pasta gerechtje met deze seizoensgroente?
Benodigdheden
- spruitjes
- 1 dikke ajuin
- 1 à 2 teentjes look (optioneel)
- spekblokjes
- pasta (ik gebruik farfalle, maar kan ook met eender welke pasta soort)
- Italiaanse kruiden
- room/melk
- maïzena


Bereidingswijze
- Start met de spruitjes schoon te maken en een kruisje in de spruitjes te maken. Op deze manier zijn ze sneller gaar. Vervolgens kook ik de spruitjes af. Het ligt eraan hoe dik de spruitjes zijn maar meestal zijn ze gaar na 10 minuutjes koken.
- Versnij de ajuin in kleine blokjes en stoof de ajuin aan met een klontje boter. Vervolgens haal ik de teentjes look door de lookpers en voeg ik bij de ajuin.
- Als de spruitjes klaar zijn, mag je deze bij de ajuin en look toevoegen. Ik kruid meestal de spruitjes met een beetje nootmuskaat.
- De spekblokjes bak ik krokant en voeg ik bij de spruitjes.
- Terwijl kook ik de pasta gaar in gekruid water. Ik voeg Italiaanse kruiden toe aan het kookwater. Maar tegenwoordig heb je ook blokjes die je kan toevoegen aan het water om de pasta extra smaak te geven. Dit is optioneel, gewoon gezouten water is ook prima.
- Tot slot maak ik een saus met room of melk of een combinatie van de twee. Meestal gebruik ik een mix, maar kan ook met puur melk of puur room. Ik breng de melk aan de kook. Vervolgens maak ik de melksaus dik met behulp van maïzena. En voeg ik er volgens de room bij. Even laten doorkoken en op smaak brengen met behulp van kruiden (zout, peper, nootmuskaat, lookpoeder, .... of welke kruiden jij lekker vindt ).
- De saus giet ik over het geheel van spek en spruitjes.
- Serveren maar!
Moeilijkheidsgraag 2/5

 Smakelijk!

7 opmerkingen:

  1. Hmm klinkt super lekker! Skip zelf alleen de spruitjes maar de rest neem ik van je mee, thanks voor het delen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan uiteraard ook met een andere groente broccoli bijvoorbeeld.

      Verwijderen
  2. Hehe, dat is wel mijn creatie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm, ik heb nog nooit een pasta met spruitjes gegeten, dit komt dit weekend denk ik op het menu :)

    BeantwoordenVerwijderen