16 mei 2012

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ZONNEFILTERS

Onlangs las ik een interessant Brits onderzoek waarbij de resultaten vrij onthutsend waren. Wat kwam er in dat onderzoek allemaal naar boven? Een vrij groot publiek is ervan overtuigd dat ze eerst effectief moeten verbranden voor ze kunnen genieten van een bruine teint. Of velen gaan een namiddag genieten van een terrasje zonder zich vooraf te beschermen tegen de zon. Een van de grootste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering is ten gevolge van schadelijke straling afkomstig van de zon. Een goede zonbescherming is daarom zeker en vast niet overbodig. Vandaag leg ik je uit welke soorten beschermende zonneproducten er bestaan. Want het is toch niet onbelangrijk dat je weet wat je smeert.

Een zonnebeschermer bevat altijd een filter. Deze kan fysisch van aard zijn, of chemisch. Wat is nu exact het verschil?

Een fysische filter bestaat uit mineralen die als het waren een film vormt over de huid. Ze gaan een extra beschermlaag vormen bovenop de eigen huid. En gaan als een spiegel fungeren, en de UV straling reflecteren of weerkaatsen. Deze filter dringt niet in de huid in tegenstelling tot een chemische filter. Deze bestaat uit diverse scheikundige stoffen die UV stralen absorberen en neutraliseren.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze filters?

Een minerale filter wordt in het algemeen zeer goed verdragen, en geeft zelden kans op reactie. Ze bieden onmiddelijke bescherming vanaf het moment dat je het product aanbrengt. Een nadeel is dat ze vaak een witte laag achterlaten op de huid, en de kans geven op verstopte poriën.

Terwijl een chemische filter een inwerktijd vraagt op voorhand. Daarom dat je ook regelmatig leest op een verpakking: dient minstens een half uur op voorhand aangebracht te worden. Daarnaast dienen ze doorheen de dag regelmatig opnieuw aangebracht te worden. Zeker bij jonge kinderen of baby's is de kans op reactie vrij hoog.
Hoe herken je een fysische filter?

Vaak wordt er op de verpakking de volgende ingrediënten vermeld: zinkoxide en titaniumdioxide. Deze zijn de twee meest voorkomende.

Waarom geen zonnefilter in een nachtverzorging?

Een zonnefilter dient om je te beschermen tegen UV straling. 's Nachts als je slaapt is het uiteraard overbodig om je hier tegen te beschermen. Tevens is een zonnefilter extra belastend in gebruik voor de huid. Maar uiteraard niet zo schadelijk als het niet gebruiken ervan, en onbeschermd in de zon gaan. Vandaar dat je ook in de meeste foundations, en dagverzorgingscrèmes een minimale SPF terug vindt.

Mijn advies: bezin voor je eraan begint en in de zon gaat. De meeste pigmentvlekjes die ontstaan op latere leeftijd heb je ten gevolge van overmatig zongebruik vanuit je jeugd. Of zelfs vanuit je kindertijd. Dus wie mooi wil zijn nu, en ook later. Geniet met mate van de zon, en kies altijd voor een juiste zonnebeschermer!

4 opmerkingen:

  1. Ik moet zeggen dat als ik tijdens de middag op een terrasje ga zitten, ik ook niet smeer. Ik zie mezelf niet met een bus zonnecrème lopen op mijn werk :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb altijd een mini size flesje bij in mijn handtas tijdens de zomer. Die kosten bij het Kruidvat maar een euro of twee denk ik. Super handig!

      Verwijderen
  2. Ik heb ook altijd zo'n miniflesje van Kruidvat bij :) Soms kost het wat moeite, maar ik voel mij toch beter mét zonnecrème!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou ook is zo'n miniflesje moeten kopen.

    BeantwoordenVerwijderen