25 jan 2014

FOOD | GOULASH SOEP

Ik ben een grote fan van soep, vooral in de winter. Ik denk dat ik zowat alle soepen lust die er bestaan, behalve bonensoep en echte kippensoep daar pas ik liever voor. Mijn favoriete wintersoep du moment is goulash soep.

 

Nodig
- 2 liter kippenbouillon
- 400 gram stoofvlees (runds of varkens)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 4 wortelen
- 2 à 3 aardappelen
- 4 wortelen
- 800 gram tomatenblokjes in blik
- klein blikje erwtjes 
- paprikapoeder
- komijn
- laurierblaadjes
- oregano
- tijm
- cayennepeper
- 2 eetlepels bloem
- boter 


Bereidingswijze
- Neem een grote kookpot waarin je vervolgens een klontje boter doet. Stoof hierin het stoofvlees tot dat de blokjes een lichtbruin korstje krijgen. 
- Pel de uien en versnij deze in fijne blokjes. En voeg deze bij het stoofvlees.
- Pers de look met een lookpers. Of als je geen lookpers hebt, kan je de look ook heel fijn snijden. En voeg bij het vlees.
- Roer regelmatig zodat het stoofvlees niet aanbakt.
- Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Idem met de wortelen.
- Laat de groenten even meestoven.
- Ofwel werk je met verse kruiden, ofwel met de gedroogde variant. Beiden kan. Meestal gebruik ik voor soepen gedroogde kruiden. Als smaakversterker strooi ik over het geheel wat  tijm, oregano, paprikapoeder, komijn en een beetje bloem. De bloem zal ervoor zorgen dat straks je soep gebonden wordt.



- Voeg de tomatenblokjes, erwtjes en enkele blaadjes laurier erbij.
- Voeg de warme kippenbouillon erbij. Goulash soep moet redelijk lang stoven op een laag vuurtje. Reken maar op ongeveer een uurtje, langer mag altijd. Vergeet tussentijds niet af en toe te roeren in de soep.


- Wie houdt van pikant, kan op het laatste nog wat cayennepeper in de soep strooien.
- Afwerken kan je met wat verse peterselie. 


In principe hoort in een Hongaarse goulash soep verse paprika. Maar aangezien we ten huizen Beauty Treasures geen fan hiervan zijn, skippen wij deze stap. Maar als je houdt van verse paprika, kan je deze ook nog aan je soep toevoegen. Best schil je op voorhand je paprika voordat je de blokjes aan de soep toevoegt.

Als je weinig tijd hebt, kan je deze maaltijdssoep serveren met een vers gebakken ciabatta broodje. Heerlijk! 
Smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Yum ! :-D
    Een kommetje soep sla ik nooit af ! Ik maak zelf vaak soep . Kom dan ook uit een familie van soepeters :-)

    BeantwoordenVerwijderen