19 nov 2013

FOOD | GEVULDE AUBERGINES MET GEHAKT & AARDAPPELEN

De laatste tijd kook ik ontzettend graag en probeer ik steeds vaker nieuwe gerechten uit. Een groente die ikzelf, en misschien jij ook, niet vaak gebruik is de aubergine. Ik besloot ermee aan de slag te gaan met als eindresultaat opgevulde aubergines met gehakt en aardappelblokjes
Nodig
- aubergines (1/2 per persoon)
- gehakt (ongeveer 125 gram per persoon)
- tomatenblokjes
- 2 grote ajuinen
- 3 teentjes look
- 1 grote chilipeper
- olijfolie
- oregano
- 3 eetlepels pijnboompitjes
- cayennepeper
- gemalen kaas
- aardappelen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Schil de aardappelen, versnij deze in blokjes en kook ze gaar in gezouten water.
- Pel de ajuinen en de look en versnij ze in fijne partjes. Verwijder de pitjes uit de chilipeper en snij deze in hele fijne stukjes.
- Snij de aubergine in de lengte door. En haal ongeveer de helft van het vruchtvlees uit de aubergine. En maak in de onderkant drie ondiepe insnedingen. Snij het vruchtvlees in blokjes.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de aubergines aan beide zijde aan. Wel goed oppassen, want dit kan serieus spetteren.
- Verwarm in een andere kookpot eveneens een scheutje olijfolie. Bak hierin de ajuin samen met de look glazig. Voeg de chilipeper, oregano, pijnboompitjes en de auberginestukjes toe.
- Zeef de blokjes tomaten. Het tomatensap hou je opzij. De blokjes zelf voeg je toe bij de ajuinen. En laat rustig stoven.
- Bak het gehakt tot het rulig is en breng op smaak met wat oregano en eventueel andere gedroogde kruiden. Nadat het gebakken is, voeg je het gehakt bij de groenten.
- Breng het tomatensap op smaak met wat cayennepeper. En giet het in een ovenschotel en voeg er een klein geutje olijfolie aan toe.
- Leg de aubergines met de schil naar beneden in de ovenschotel en vul deze op.
- Overstrooi het geheel met geraspte kaas.
- De zijkanten van de ovenschotel vul ik op met gekookte aardappelen.
- Zet het geheel nog zo'n 20 minuten in de oven.
TIP: Je kan dit gerecht ook volledig vegetarisch maken. Of in plaats van te serveren met gekookte aardappelen met couscous, bulgur of quinoa.

8 opmerkingen:

  1. ziet er inderdaad niet slecht uit.en aubergines heb ik inderdaad niet veel in huis,ik denk dat ik met dit recept eerder een paprika zou vullen.^^groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zou het recept ook kunnen gebruiken inderdaad met paprika's.

      Verwijderen
  2. Hmm, gevulde aubergines, lekker! Dit maak ik ook af en toe, maar dan een veggie versie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm, dit ziet er lekker uit! Ik heb dit nog nooit gemaakt met aubergine, wel al met courgette.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah interessant, want dat vind ik ook zo'n vergeten groente die niet vaak gebruikt wordt bij ons thuis! Goede tip!

      Verwijderen