2 mei 2013

TIPS VOOR EEN GEZONDE GEBIT

Een mooi gezond gebit vind ik zeer belangrijk. Het ziet er niet alleen verzorgd uit, maar is ook van algemeen belang voor een goede gezondheid. Wanneer ik iemand voor het eerst zie, kijk ik altijd naar de tanden en naar de verzorging van de handen. Volledig onbewust, maar puur omdat ik het zelf zo belangrijk vind. Uiteraard is een goede mondhygiëne zeker geen overbodige luxe. Als je weet dat je tanden helemaal oké zijn, geeft het een power boost aan je zelfvertrouwen. Vandaar enkele tips op een rijtje hoe je thuis zelf aan de slag kunt gaan voor een gezond gebit.


Poets je tanden minimaal twee keer per dag en dat gedurende twee minuten. Op deze manier verwijder je etensrestjes en tandplak. Dat laatste bestaat uit bacteriën die slecht zijn voor je tanden en gaatjes kunnen veroorzaken. Twee minuten heb je nodig om elke kwadrant van je tanden grondig te poetsen. Een zandloper of een klein wekkertje kan hierbij helpen.

Heb aandacht voor je tandvlees. Normaal gezien zou je tandvlees licht roze van kleur moeten zijn. Ziet het rood tot donker rood kan dit wijzen op een ontsteking. Je tandvlees mag niet bloeden tijdens een poetsbeurt. Tenzij je van nature uit zeer gevoelig tandvlees (en tanden) hebt. Tegenwoordig verkopen ze bij de supermarkt en drogisterij speciale tandvlees reinigingsstokjes (ragertje). Deze handige hulpinstrumentjes "masseren" je tandvlees en helpen ontstekingen te voorkomen of te verminderen. Op aanraden van de tandarts ben ik dit zelf gaan gebruiken en voor mij werkt het echt. Daarnaast kan je ook een aangepaste tandpasta gebruiken geschikt voor jouw type tanden/tandvlees.

Te koop bij de drogisterij en supermarkt

Poets elektrisch. Mij heeft het ook enige "moeite" gekost om mijn manuele tandenborstel aan de kant te schuiven. Maar ik merk gewoon een groot verschil. Mijn tanden zijn beter gepoetst. Bij een elektrische tandenborstel bewegen de haartjes op een hoog tempo waardoor ze meer tandplak en restjes kunnen verwijderen. En zelfs op de moeilijke plekjes reinigen. Mijn favo elektrische tandenborstel is de Oral B Trizone 5000! Review is coming up! Maar om heel eerlijk te zijn, af en toe grijp ook ik nog naar mijn manuele tandenborstel.
Oral B Trizone 5000 te koop bij de elektrozaak

Floss regelmatig je tanden. Op deze manier reinig je tussen je tanden. Dat zijn de plaatsen waar je tandenborstel niet komt. In het begin is het wel even oefenen hoe je nu moet flossen. Maar wees niet te zuinig op flossdraad. Want een langer stukje draad werkt gewoon handiger. En flossdraad kost helemaal niet veel geld.

Een optie is het gebruik van mondwater. Voor mij persoonlijk geen musthave, maar sommigen kunnen er niet meer zonder. Het helpt een slechte adem te voorkomen en voelt gewoon heel fris en schoon aan. Nieuw in mijn badkamer is de CB12 & Listerine Zero. Iemand deze al eens uitgeprobeerd?
CB12 is te koop bij de apotheek
Listerine Zero te koop bij de apotheek, supermarkt en drogisterij

Graag witte tanden? Vermijd dan zoveel mogelijk koffie, thee, rode wijn, frisdanken en sigaretten. Daarnaast kan je een speciale tandpasta gebruiken voor een optisch witter effect. Graag grover geschut? Dan kan je soelaas vinden bij een professionele bleaching.

En tot slot ga regelmatig langs bij de tandarts. Best ga je minstens één keer per jaar voor een grondige check up. Maar ik zelf ga om het half jaar. Kwestie van gewoonte. 
Wat zijn jouw tips voor een gezond gebit?

9 opmerkingen:

  1. Goede tips! Kan frisdrank helaas niet laten staan maar probeer niet teveel ervan te drinken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de listerine zero is een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handige tips!
    Ik poets ook elektrisch, zo veel fijner ;-) En ik gebruik ook houten tandenstokertjes voor het tandvlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hecht echt veel belang aan mijn tandverzorging. Ik poets 's morgen en 's avonds ongeveer 2 tot 4 minuten, ik flos elke avond, en als ik iets heel zuur of gekleurd heb gegeten, dan drink ik nadien altijd water.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik poets zeker 3 à 4 keer per dag mijn tanden, kan echt niet tegen een vieze smaak in mijn mond. En ik zou dringend wel eens moeten beginnen met elektrisch poetsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Handige tips! Ik poets 2 x/ dag, elektrisch! Maar zou wel is wat vaker moeten flossen...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Da's nog eens een stralende glimlach! Ik kan er geen tips aan toevoegen!

    BeantwoordenVerwijderen